'Valleien op Mars gevormd door sneeuwval'

Veel valleien op Mars zijn waarschijnlijk ontstaan door sneeuw die ooit viel op de planeet, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.  

Valleien op tenminste vier lokaties op Mars zijn vermoedelijk gevormd door het water dat wegstroomde na regen- en sneeuwval in het verleden.

Deze neerslag ontstond doordat vochtige winden omhoog werden geduwd door de bergketens op de planeet. Dat schrijven onderzoekers van Brown University in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

Hawaï

Hoofdonderzoeker Kat Scanlon kwam op het idee voor de studie naar regenval op Mars toen ze op Hawaï verbleef. Ze ontdekte dat op het eiland regelmatig neerslag ontstaat doordat tropische winden uit het oosten tegen de bergketens van het eiland slaan en daardoor opstijgen. Deze terugkerende regenval zorgde in de loop van de geschiedenis voor het ontstaan van een tropische jungle aan de oostzijde van Hawaï.   

Met een computermodel ging Scanlon na of eenzelfde soort proces verantwoordelijk is voor de vorming van valleien op Mars. "Ik vroeg me onmiddellijk af of deze valleien gerelateerd zijn aan neerslag uit het verleden", verklaart ze op nieuwssite ScienceDaily.   

Windrichting

Ze bracht samen met andere wetenschappers vier lokaties in kaart van valleien op Mars die vlakbij grote bergketens liggen. Vervolgens berekende ze met de computer de meest waarschijnlijke windrichting op deze plekken en de plaatsen waar regen of sneeuw terecht zou komen.

Uit het onderzoek blijkt dat de grootste netwerken van valleien precies zijn ontstaan op de plaatsen waar volgens het computermodel in het verleden de meeste neerslag viel.

Het klimaat op Mars was in deze periode waarschijnlijk erg koud. De wetenschappers gaan er daarom vanuit dat er met name veel sneeuw viel.

Smelten

Met een vervolgonderzoek hopen de onderzoekers meer details over historische weersomstandigheden op Mars achterhalen.

"De volgende stap is berekenen hoe snel de sneeuw smolt", verklaart Scanlon. "Is het mogelijk dat deze valleien alleen ontstonden door sneeuwval, of was er ook regen voor nodig?"

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie