Dolfijnen luisteren naar hun 'naam'

Dolfijnen luisteren naar een specifieke naam die ze hebben gekregen van hun soortgenoten, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als tuimelaars de specifieke piep- en fluittonen horen waarmee ze in het wild worden geroepen door andere dolfijnen, reageren ze daarop door het geluid te herhalen. Vaak zwemmen ze ook naar de plek waar de klanken vandaan komen.

Daarmee is bewezen dat elke tuimelaar een eigen naam heeft waar hij naar luistert. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van St. Andrews in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Luidsprekers

Bij hun studie maakten de wetenschappers opnames van de klanken die een groep tuimelaars leek te gebruiken om specifieke individuen te roepen. Vervolgens speelden ze deze geluiden opnieuw af door luidsprekers die ze in het water lieten zakken.

Als de dolfijnen de klanken hoorden waarmee ze normaal gesproken door soortgenoten werden geroepen, herhaalden ze deze tonen. Verschillende keren zwom een individu na het horen van zijn persoonlijke klankenserie zelfs naar de boot van de onderzoekers.

De dolfijnen negeerden de piep- en fluittonen echter als ze betrekking hadden op andere individuen.

Groepen

De wetenschappers vergelijken de specifieke klanken waarop individuele tuimelaars reageren met namen in menselijke taal. "Wij maken ook geluiden, dichten er betekenis aan toe en gebruiken deze geluiden vervolgens om te verwijzen naar objecten of personen in de wereld om ons heen", verklaart hoofdonderzoeker Vincent Janik in de Britse krant The Guardian

Dolfijnen gebruiken hun namen vooral als ze in groepen reizen. "Als ze elkaar in zee ontmoeten, wisselen ze waarschijnlijk eerst informatie uit over wie er allemaal aanwezig is", aldus Janik. "Je kunt het vergelijken met een begroeting." 

Papegaaien

Het onderzoek naar namen van dolfijnen is niet helemaal nieuw. De Schotse wetenschappers hadden al bij een eerdere studie vastgesteld dat dolfijnen elkaar roepen met behulp van unieke geluiden voor elk individu. Maar nog niet eerder was de reactie van de dieren bij het horen van hun naam bestudeerd. 

Mogelijk zijn dolfijnen de enige dieren die namen gebruiken, al bestaan er vermoedens dat sommige papegaaiensoorten ook individuen aanduiden met specifieke klanken. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie