'Wolven te identificeren aan gehuil'

Britse wetenschappers zijn erin geslaagd om individuele wolven met een computerprogramma te identificeren aan de hand van hun gehuil. 

Het computerprogramma meet de toonhoogte en het volume van wolvengehuil en stelt op die manier een uniek stempatroon van elk dier vast.

Met behulp van deze techniek kunnen wolven met honderd procent nauwkeurigheid worden geïdentificeerd als ze in hun eentje gehuil uitstoten. Wanneer ze in een groep huilen daalt dit percentage tot 97 procent.

Dat meldt de Britse zender BBC op basis van een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Bioacoustics.  

Canada

De 'huilherkenning' komt van pas bij onderzoek naar wolven die in het wild leven. De dieren leggen vaak grote afstanden af en zijn moeilijk te volgen. Met de nieuwe techniek kunnen wetenschappers individuele dieren op grote afstand identificeren.  

"Wolven huilen veel in het wild", verklaart hoofdonderzoeker Holly Root-Gutteridge van Nottingham Trent-University. "Nu kunnen we eindelijk met zekerheid zeggen welke wolf er huilt."

Geen zin

De wetenschappers lieten hun computerprogramma bij wijze van experiment wolvengehuil analyseren van verschillende wolven in Canada. De geluidsfragmenten waren al eerder verzameld door de British National Library.

Het programma maakte tijdens deze test nauwelijks fouten. Alleen als wolven door elkaar heen huilden, ging er soms iets mis.

"Het grootste probleem is het verkrijgen van 'schone' geluidsopnames", verklaart Root-Gutterige. "En soms hebben wolven ook even geen zin om te huilen."   

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie