Israëlische archeologen beweren dat ze het paleis van de bijbelse koning David hebben opgegraven. 

Het paleis is 30 kilometer ten westen van Jeruzalem opgediept, temidden van eerder opgegraven ruïnes in de oude stad Khirbet Queifaya.

De resten van het gebouw nemen een oppervlakte van 1000 vierkante meter in beslag. Ook de verdedigingsmuur van het paleis werd opgegraven.

Volgens archeologen van de Israël Antiquities Authority zijn er in de ruïnes voorwerpen aangetroffen die werden gebruikt bij pottenbakken en albastbewerking. Deze industrieën waren typerend voor Juda, het rijk waarover koning David volgens de Hebreeuwse Bijbel regeerde. 

Zeven jaar

De opgraving van het oude paleis nam maarliefst zeven jaar in beslag en nadert op dit moment zijn einde. Volgens de wetenschappers zijn de de ruïnes van Khirbet Queifaya overduidelijk overblijfselen van een stad uit de tiende eeuw voor Christus.

"Khirbet Queifaya is het beste tot nu toe bekende voorbeeld van een ommuurde stad uit de tijd van Koning David", verklaart hoofdonderzoeker Yossi Garfinkel op nieuwssite ScienceDaily.

Het opgegraven paleis bevindt zich in het centrum van de oude stad en keek uit over een groot aantal huizen. In het noorden van Khirbet Queifaya werd nog een koninklijk gebouw ontdekt, dat waarschijnlijk diende als opslagplaats voor de belastingen die de koning ontving. 

Kritiek

"In deze kamer werden belastingen opgeslagen die werden ontvangen in de vorm van landbouwproducten van de inwoners van de omliggende dorpen", aldus Garfinkel. "Er zijn honderden grote potten gevonden met handvaten waarop officiële stempels staan die eeuwenlang in het koninkrijk van Juda zijn gebruikt."

De wetenschappers krijgen van verschillende collega's echter kritiek op hun conclusie over de opgegraven gebouwen, zo meldt nieuwssite Physorg.com. Volgens archeologen van de Universiteit van Tel Aviv bewijst geen enkel voorwerp dat bij de opgraving is gevonden definitief dat het gaat om een paleis uit de tijd van koning David.  

Het gebouw zou volgens hen ook gebouwd kunnen zijn door andere volken die in het gebied hebben geleefd, zoals de Filistijnen of de Kanaänieten.