Of iemand van pittig of juist mild eten houden, wordt mogelijk bepaald door verschillende aspecten van de persoonlijkheid van diegene. Onderzoekers vonden een verband tussen bepaalde persoonlijkheidstypes en een voorkeur voor gekruid eten.

Nadia Byrnes van de Pennsylvania State University presenteerde de resultaten van het onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van het Institute of Food Technologists.

Ze bestudeerde samen met haar collega's 184 personen tussen de 18 en 45 jaar. Voor het onderzoek keken ze vooral naar in hoeverre de deelnemers sensatiezoekers waren. Hierbij gaat het vooral om de mate waarin ze openstaan voor nieuwe ervaringen en risico's.

Vervolgens kregen de proefpersonen 25 micrometer capsaïcine, het actieve component in chilipeper. Terwijl de intensiteit van de capsaïcine toenam werd de deelnemers gevraagd hoe dol ze waren op het eten dat ze voorgeschoteld kregen.

Brandend gevoel

Deelnemers die hoog scoorden op het 'sensatiezoeken’, vonden de maaltijd lekker, ook als het brandende gevoel in de mond toenam. Proefpersonen met een gemiddelde score op de 'sensatietest' vonden de maaltijd in eerste instantie nog wel lekker, maar dit werd minder naarmate de pittigheid toenam. De niet-sensatiezoekers waren heel snel uitgegeten.

"We weten dat een brandend gevoel in de mond en het lekker vinden van een maaltijd lineair met elkaar samen hangen. Hoe meer irritatie een ingrediënt veroorzaakt, des te minder eten mensen ervan", aldus Byrnes. "Maar dat is dus niet altijd het geval."