Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
drinken

Water drinken verhoogt reactiesnelheid

Het drinken van water heeft een positieve invloed op de reactiesnelheid van mensen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Na het achteroverslaan van een glas water reageren mensen tot 14 procent sneller bij een cognitieve taak, bijvoorbeeld wanneer ze zo snel mogelijk de grootste cirkel op een computerscherm moeten aanklikken. Het effect is het sterkste bij mensen die veel dorst hebben.

Daarmee is aangetoond dat milde uitdroging een grote invloed heeft op de cognitieve prestaties van mensen, zo melden onderzoekers van de Universiteit van East London in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience.

Brein

Bij het onderzoek lieten de wetenschappers 34 proefpersonen een aantal cognitieve taken uitvoeren, nadat ze een nacht niet hadden gedronken. Voor de test kregen ze een mueslireep en een glas water, of alleen een mueslireep. Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers gemiddeld sneller reageerden bij de testjes als ze van tevoren water hadden gedronken.

Volgens de wetenschappers is het goed mogelijk dat een tekort aan vocht een directe invloed heeft op de prestaties van het menselijk brein.

Dorst

"Als je dorst hebt, leidt dat waarschijnlijk de aandacht af van de taak waar je mee bezig bent", verklaart hoofdonderzoeker Caroline Edmonds in de Britse krant The Telegraph.

"Bijna 80 procent van onze hersenen bestaan uit water, dus het is belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt", aldus Edmonds.

De Britse onderzoekers toonden al eerder aan dat schoolkinderen die veel water drinken gemiddeld genomen alerter zijn en beter presteren bij geheugentaken.

Aanbevolen artikelen