Met iedere graad Celsius waarmee de temperatuur op aarde omhooggaat, stijgt de zeespiegel met 2,3 meter. 

Dat zeggen onderzoekers van het Institute for Climate Impact Research in de Duitse stad Potsdam, een organisatie van de Verenigde Naties.

Volgens de nieuwe voorspellingen zal de gemiddelde temperatuur in de periode 2016-2035 0,4 tot 1,0 graad hoger liggen dan hij in de periode 1985-2005 was.

Volgens wetenschapper Anders Levermann is het voor het eerst dat de geschiedenis van de klimaatverandering is gecombineerd met computersimulaties om voorspellingen te doen over de toekomst van het klimaat op aarde. ''De samenhang tussen de stijgende temperaturen en het zeeniveau levert een goede nieuwe graadmeter'', zegt Levermann.

De zeespiegel stijgt door de opwarming van het zeewater en het smelten van gletsjers en grote hoeveelheden landijs op Groenland en Antarctica.

IPCC

Eerder berekende het IPCC, het klimaatpanel van de VN, al dat de zeespiegel afgelopen eeuw met 17 centimeter is gestegen. Andere onderzoekers voorspellen dat grote gebieden van Bangladesh tot Florida onder water komen te staan, als in het jaar 2100 het zeeniveau met 2 meter is gestegen.