Archeologen hebben in Schotland mogelijk de oudste maankalender ter wereld ontdekt. 

Bij een opgraving op een veld nabij het kasteel Crathes Castle in het Schotse Aberdeenshire zijn de overblijfselen van twaalf kuilen aangetroffen die qua positie waren afgestemd op de verschillende maanfasen in een maand.

De kuilen zijn waarschijnlijk 10.000 jaar geleden gegraven door jager-verzamelaars en deden mogelijk dienst als kalender.  

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Birmingham. Ze hebben hun resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Internet Archeology.  

Luchtfoto's

De wetenschappers ontdekten het duizenden jaren oude patroon van kuilen op luchtfoto's van het gebied in Aberdeenshire. 

Uit hun analyse van de onregelmatigheden in het landschap blijkt dat er ruim 10.000 jaar geleden kuilen zijn gegraven, waarin vermoedelijk houten palen werden geplaatst. Met behulp van deze palen kon de tijd worden afgemeten aan het schijnsel van de maan.

De positie van de kuilen lijkt ook afgestemd op de zonsopkomst in de winter. Daardoor waren mensen waarschijnlijk ook in staat om het jaargetijde af te lezen aan de primitieve kalender.  

Tijd

"Het verzamelde bewijs suggereert dat gemeenschappen van jager-verzamelaars de behoefte en de mogelijkheid hadden om tijd te meten gedurende het jaar en om seizoenscorrecties te meten aan de hand van de stand van de maan", verklaart hoofdonderzoeker Vince Gaffney op BBC News.

"Dit vermogen illustreert een belangrijke stap in de creatie van tijd door mensen en daarmee de creatie van historie", aldus Gaffney. 

De maankalender in Schotland werd ongeveer 5000 jaar eerder aangelegd dan de tot nu toe oudst bekende monumenten waarmee tijd werd gemeten in Mesopotamië.