Een studie heeft aangetoond dat de snelheid van klimaatverandering aanzienlijk hoger ligt dan de snelheid van evolutionaire veranderingen. 

Diersoorten blijken zich niet snel genoeg aan te kunnen passen aan de verandering, waardoor zij met uitsterven worden bedreigd.

Dat meldt The Guardian zondag op basis van een onderzoek gepubliceerd in Ecology Letters. 

Ondanks het feit dat ontelbare soorten zich in het verleden aangepast hebben aan het constant veranderende klimaat, blijkt de snelheid van evolutionaire veranderingen erg langzaam te liggen.

Dat concludeert professor John Wiens van de universiteit in Arizona na het bestuderen van 540 levende soorten, waaronder amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. 

Uitsterven

Volgens Wiens zijn de meeste landdieren niet in staat snel genoeg te evolueren en zich aan te passen aan het verwachte en warmere klimaat in 2100. Zij worden aan het einde van de eeuw met uitsterven bedreigd. 

Wiens stelt dat de meeste soorten zich weten aan te passen aan verschillende klimatologische omstandigheden waarbij sprake is van een snelheid van 1 graad per miljoen jaar.

"Maar als de wereldwijde temperatuur met vier graden stijgt de komende honderd jaar, dan zal evolueren om in die omstandigheden te kunnen leven voor de meeste soorten geen optie zijn", aldus Wiens.