Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
slapen

Slaap beïnvloedt prestatie hersenschuddingtest

De hoeveelheid slaap die iemand krijgt kan de score op een test voor hersenschuddingen veranderen.
Door NU.nl/Stephan van Duin

Amerikaanse sportmedici presenteren deze conclusie zaterdag op jaarlijkse bijeenkomst van de American Orthopaedic Society for Sports Medicine in Chicago.

Bij Amerikaanse sporters wordt een test afgenomen die het basisniveau van de hersencapaciteit vaststelt. Mochten deze mensen ooit een hersenschudding krijgen, dan is de achteruitgang van de hersencapaciteit te meten ten opzichte van deze basismeting. De terugkeer in het veld na een harde klap tijdens bijvoorbeeld football hangt mede af van de score op deze test.

De medici bestudeerden in het onderzoek 3686 atleten zonder hersenschudding, die deze basistest moesten doen. Het ging hier met name om jeugdige sporters; een groot deel op de middelbare school, en ongeveer een tiende op universiteitsniveau.

Maar nu blijkt dat de hoeveelheid slaap de nacht ervoor invloed heeft op het succes in bepaalde delen van de test. De deelnemers werden ingedeeld in drie groepen; een groep met minder dan zeven uur slaap, een groep met zeven tot negen uur slaap, en een met meer dan negen uur slaap.

Er waren significante verschillen te zien in de groep met minder dan zeven uur slaap. Vooral de reactiesnelheid en het verbale en visuele geheugen was minder. De hoeveelheid slaap beïnvloedt dus het niveau van de basismeting, en daarmee ook het gemeten verschil in capaciteit na een werkelijke hersenschudding.

Aanbevolen artikelen