Biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden is er na autopsie ''voor 98 procent'' zeker van dat het vrijdag bij Luttelgeest doodgereden dier een wolf is.

Het gaat om een vrouwtje van 2 tot 3 jaar volgens bioloog Jaap Mulder en de collectiebeheerder van de zoogdieren, Steven van der Mije.

Het lichaam van het doodgereden dier is maandagochtend in Leiden onderzocht.

Daar bleek dat de opbouw van het gebit, de structuur van de vacht en de bouw van de poten van het beest typisch voor een wolf zijn. ''Dat is bij een hond echt duidelijk anders'', aldus Van der Mije.

Zowel Naturalis als het Duitse Senckenberg Instituut doet DNA-onderzoek om onomstotelijk vast te stellen dat na 150 jaar de eerste wolf weer in Nederland is opgedoken. Naturalis onderzoekt of het DNA zoals verwacht van de soort wolf (canis lupus) is. Dat moet eind van deze week duidelijk zijn.

Bekijk beelden:

Duitsland

Het Senckenberg Instituut in Duitsland heeft DNA van wolven in dat land en onderzoekt of de in Luttelgeest gevonden wolf bij een van die roedels heeft gehoord. Dit instituut heeft daar minstens 15 dagen werk aan, zegt een woordvoerder van ARK Natuurontwikkeling in Millingen, dat zich al jaren met het opduiken van wolven in Nederland bezighoudt.

Het maandag ontlede dier heeft volgens de onderzoekers een typische wolvenschedel. In het dier is geen chip aangetroffen.

''We weten dat er in Nederland een fokker is die wil dat zijn honden zoveel mogelijk op een wolf lijken, maar dat zijn hele dure dieren die zeker gechipt worden. Ook heeft in het afgelopen weekeinde geen enkele fokker, dierentuin of natuurbeheerder in ons deel van Europa de vermissing van een wolf gemeld'', zegt Van der Mije.

Compliment

"Het zou een compliment voor de natuur zijn als er daadwerkelijk een wolf in Nederland is aangetroffen", zegt Joke Bijl, woordvoerster van Staatsbosbeheer tegen NU.nl. "In Nederland hebben we niet zoveel natuur, het is dan mooi dat de diversiteit aan dieren zo compleet mogelijk is", aldus Bijl.

Ze houdt nog een slag om de arm, want helemaal zeker is het dus nog niet. "We moeten het DNA-onderzoek afwachten. Wij kijken er kritisch naar", zegt ze. Daarnaast zijn er ook andere twijfels rondom de vinding van het dier.

"Is de wolf hier zelf naartoe komen lopen? Is ze ook echt aangereden op de plek waar ze is gevonden? Is het dier niet door mensen uitgezet?" somt Bijl de vraagtekens op. Als toch blijkt dat het dier op eigen houtje naar ons land is gekomen, gaat het om een zogenaamde 'dwaalgast'. Een wolf die de omgeving verkent voordat de roedel zich vestigt.   

Toeval

Boswachter en wolvenkenner Roel Korbee houdt zich ook op de vlakte. "Het gevonden vrouwtje kan een puber zijn geweest die er op uit is gegaan en per toeval in Luttelgeest terecht is gekomen", zegt hij tegen NU.nl. Om zijn argument kracht bij te zetten vermeldt hij dat in 2004 en 2005 eveneens berichten verschenen over gesignaleerde wolven. "We zijn nu toch al zo'n acht jaar verder", zeg hij.

Als er dan toch wolven deze kant opkomen, hoopt Korbee dat het dier zich ook daadwerkelijk vestigt in zijn natuurlijke omgeving. "Dat zal niet in de wildernis zijn, want dat hebben we niet in Nederland, maar het zou wel mooi zijn als het dier zich niet aan de cultuur aanpast."

Wolven zoeken rustige gebieden op zegt Korbee. Maar, zo benadrukt hij nog maar eens, "we moeten niet de vlag uithangen dat we in Nederland wolven hebben. Zo ver is het echt nog niet."    

Voor gevaar hoeft men niet te vrezen, wolven zijn van nature schuwe dieren en laten zich niet snel aan mensen zien. Ook in Duitsland, waar ongeveer 20 roedels leven, zijn voor zover bekend geen incidenten met het dier gemeld. 

Duitse roedel

De wetenschappers van Naturalis en ARK denken dat de doodgereden wolf is weggezworven van een Duitse roedel. Het is normaal dat jonge wolven hun familie verlaten. Vaak gaan deze dieren als verkenner op zoek naar een geschikte plek voor een nieuwe roedel.

''Vanaf de grens naar de Noordoostpolder is een afstand die een wolf makkelijk in een nacht aflegt.'' Van der Mije en Mulder sluiten ook niet uit dat er al meer wolven rond Luttelgeest zijn. ''Je weet pas echt zeker dat ergens wolven zitten, als er eentje wordt doodgereden die je kan onderzoeken.''