Het door zonne-energie aangedreven vliegtuig Solar Impulse is geland na een reis van de westkust naar de oostkust van de Verenigde Staten.

Het 'zonnevliegtuig' arriveerde zaterdagavond om 23.09 uur lokale tijd op John F. Kennedy National Airport in New York. 

Het vliegtuig had een klein scheurtje in de vleugel, waardoor een afsluitende vlucht over het Vrijheidsbeeld moest worden afgelast.

De Solar Impulse begon op 6 mei in San Francisco aan de oversteek van het Noord-Amerikaanse continent. In totaal legde het vliegtuig 5650 kilometer af in vijf etappes.

Materiaal

Piloot Andre Borschberg beschouwt de reis door de Verenigde Staten als geslaagd, ondanks de wat vervroegde landing. "Dit was een groot succes voor hernieuwbare energie", verklaart hij in de Britse krant The Guardian. "We hadden alleen een klein mankement aan het materiaal."

De Solar Impulse hing tijdens de reis van de noordkust naar de oostkust in totaal 105 uur en 41 minuten in de lucht. Het toestel maakte onderweg stops in de steden Phoenix, Dallas, St. Louis en Washington.

Met de etappe tussen Phoenix en Dallas (afstand: 1541 kilometer) verbrak het zonnevliegtuig het record voor de langste aaneengesloten vlucht op zonne-energie.

Zonnecellen

De Solar Impulse wordt aangedreven door ongeveer 11.000 zonnecellen op de vleugels en kan zowel overdag als 's nachts vliegen. De zonne-energie kan namelijk worden opgeslagen in een batterij. De topsnelheid van het toestel ligt rond de 70 kilometer per uur.

Het vliegtuig valt behalve door de energievoorziening ook op door het uiterlijk. De vleugelspanwijdte is even groot als bij een Boeing 747, maar de Solar Impulse heeft het gewicht van een kleine personenauto.

Wereldreis

Andre Borschberg en zijn medepiloot Bertrand Piccard hopen in 2015 een vlucht rond de wereld te maken met een grotere en meer geavanceerde versie van de Solar Impulse. Het vliegtuig zal ook tijdens deze reis regelmatig tussenstops maken.