Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Eet geen gebakken insecten bij allergie huisstofmijt'

Mensen met een allergie voor huisstofmijt moeten voorzichtig zijn bij het eten van gebakken insecten, waarschuwt onder meer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Door NU.nl

Dat meldt De Volkskrant vrijdag.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, onderzoeksinstituut TNO en UMC Utrecht hebben tijdens een onderzoek ontdekt hoe de eiwitten van meelwormen samenklonteren met de antistoffen van mensen die allergisch zijn voor schaaldieren of huisstofmijt.

Dat is volgens de wetenschappers ''een sterke aanwijzing'' dat ook het eten van deze wormen allergische klachten kan veroorzaken. Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben een huisstofmijtallergie.

Garnaal

''Genetisch gezien zijn meelwormen familie van de huisstofmijt en schaaldieren als de garnaal. We hielden er dus al rekening mee dat ze voor vergelijkbare allergische reacties kunnen zorgen'', aldus Marty Blom, voedselallergie-expert bij TNO tegenover De Volkskrant.

Of de de klachten ook voor komen bij andere insecten moet duidelijk worden uit nader onderzoek.

Duurzaam

Het eten van meelwormen werd onlangs juist aangeraden. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen bleek eind vorig jaar dat meelwormen eten duurzamer is dan melk, varken of rund. Voor de kweek van meelwormen is veel minder landbouwgrond nodig dan voor het houden van bijvoorbeeld koeien, varkens of kippen.

Aanbevolen artikelen