Britse archeologen hebben een beeld van een Romeinse god opgegraven op de plek van een historische vuilnisbelt. 

Het stenen hoofd is opgediept in Binchester Roman Fort, een deels blootgelegde Romeinse nederzetting nabij de stad Bishop Auckland.

Waarschijnlijk gaat het om een beeld van de oorlogsgod Antenociticus, zo melden onderzoekers van de Universiteit van Durham.

De archeologen ontdekten het hoofd tussen afgedankte onderdelen uit een badhuis dat  in de vierde eeuw werd afgebroken.

Altaar

"We vonden het hoofd in Binchester op de plek waar twee jaar geleden een Romeins altaar is opgegraven", verklaart hoofdonderzoeker David Petts op BBC News. "We denken dat het beeld bij een kleine kapel hoorde in het badhuis en werd gedumpt toen het gebouw buiten gebruik raakte."  

Het vermoedelijke beeld van Antenociticus is 20 centimeter groot en dateert waarschijnlijk uit de tweede of derde eeuw.

De god werd voornamelijk aanbeden bij militaire aangelegenheden in in de noordelijke regio's van het Romeinse rijk, waaronder het huidige Groot-Brittannië. "Het lijkt erop dat dit gebied een aantal eigen goden had", aldus Petts.

Student

De ontdekker van het stenen hoofd is een 19-jarige student, Alex Kirton. "Het was ongelooflijk om zomaar uit het niets op een klomp viezigheid te stuiten in de grond", verklaart hij. "Dit is één van de beste dingen die je als archeologiestudent kunnen overkomen."