Kolibries maken tijdens hun vluchten de snelste schudbewegingen van alle gewervelde dieren. 

Tijdens hun vluchten maken kolibries af en toe bewegingen waarbij hun lichaam 55 keer per seconde heen en weer schokt.

Vermoedelijk schudden de vogels op die manier aarde en ander vuil uit hun veren.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Stanford in een studie die binnenkort wordt gepubliceerd, zo meldt New Scientist.

Hond

Bij de studie werden er videobeelden van vliegende Anna-kolibries geschoten, een soort die vooral aan de westkust van de Verenigde Staten voorkomt. De wetenschappers gebruikten bij de opnames een camera die 650.000 beelden per seconde maakte.

Uit de analyse van de beelden blijkt dat de vogels hun lichaam tien keer sneller heen en weer kunnen bewegen dan een hond die water uit zijn vacht schudt.

Bekijk de beelden:

Snelste

Het vermogen om het lichaam razendsnel heen en weer te schudden, bijvoorbeeld om water of zand van het lichaam te verwijderen, komt voor bij de meest uiteenlopende diersoorten. "Maar dit is de snelste schudbeweging van alle gewervelde dieren op onze planeet", verklaart hoofdonderzoeker David Lentink.   

De bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in Journal for Biomechanics of Flight, een tijdschrift dat voor studenten van de Universiteit van Stanford wordt uitgegeven. 

Vleugels

De wetenschappers kwamen ook tot nieuwe inzichten in de vliegtechniek van de kolibrie. Zo lijken de vleugels van het dier enigszins van vorm te veranderen tijdens het vliegen, aldus BBC News

Het ultieme doel van hoofdonderzoeker David Lentink is om een robot te bouwen die de vlieg- en schudbewegingen van kolibries kan imiteren.