Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
bacterie

Communicatie tussen bacteriën vergroot resistentie

Onderzoekers van de Western University hebben ontdekt hoe bacteriën met elkaar communiceren, waardoor ze antibioticabehandelingen gemakkelijker kunnen weerstaan.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in PLOS ONE.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de Burkholderia cepacia, een bacterie die schadelijke infecties veroorzaakt bij patiënten met cystic fibrosis of een verzwakt immuunsysteem.

De onderzoekers ontdekten dat antibioticaresistente cellen binnen een bacteriepopulatie kleine moleculen produceren, die ze delen met minder resistente cellen. Hierdoor worden deze cellen ook beter bestand tegen antibiotica.

De Burkholderia cepacia kan op deze manier niet alleen communiceren met 'soortgenoten', maar ook met andere bacteriën als Pseudomonas aeruginosa, en E. coli. Volgens de onderzoekers kunnen bijna alle bacteriën deze moleculen produceren. Het is een soort universele taal die de meeste bacteriën begrijpen.

"Onze resultaten laten een nieuwe mechanisme van antimicrobiële resistentie zien, gebaseerd op communicatie tussen de bacteriële cellen", vertelt onderzoeker Dr. Vavlvana.

"Hopelijk kunnen we in de toekomst nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen die deze moleculen blokkeren, waardoor het probleem van antibioticaresistentie minder groot wordt."

Aanbevolen artikelen