Bij twee mannen in de Verenigde Staten lijkt het hiv-virus verdwenen na een beenmergtransplantatie. Dat hebben hun artsen bekendgemaakt.  

Het gaat om twee met hiv besmette mannen die onlangs een beenmergtransplantatie hebben ondergaan vanwege lymfoom, een vorm van kanker die het beenmerg onherstelbaar kan aantasten. 

Na de behandeling bleek het hiv-virus bij beide patiënten niet meer waarneembaar aanwezig in het lichaam. Eén van de twee mannen slikt zelfs al vier maanden geen medicijnen meer en heeft nog steeds geen symptomen van hiv. 

De behandelend artsen van het Brigham and Women's Hospital in de Verenigde Staten hebben dat bekend gemaakt op de International Aids Society Conference in Kuala Lumpur.

Geen genezing

Volgens de artsen kan er bij de twee mannen - die beiden al dertig jaar hiv-positief zijn - voorlopig niet worden gesproken van genezing, omdat het virus nog altijd kan terugkeren.

"De resultaten zijn zeer bemoedigend, maar ze wijzen er nog niet op dat de mannen definitief van hiv af zijn", verklaart onderzoeker Timothy Heinrich in de Britse krant The Guardian.

"Wat we wel kunnen zeggen is dat de kans op een terugkeer van het virus zeer klein is als het 1 of 2 jaar wegblijft zonder verdere behandeling", aldus Heinrich op BBC News.

Slapende vorm

Hiv, dat uiteindelijk kan leiden tot de ziekte aids, is zeer moeilijk te bestrijden, omdat het virus zich in een soort slapende vorm kan verstoppen in het DNA van lichaamscellen. Vaak gebeurt dat in de cellen van het beenmerg.

De huidige geneesmiddelen kunnen de ziekte wel onderdrukken, maar zodra met de behandeling wordt gestopt keren de symptomen terug.

Heinrich waarschuwt dat de ziekte bij de twee mannen nog steeds kan sluimeren in hun hersenweefsel of hun maag-darmstelsel. "Als het virus terugkeert, zijn dat mogelijk plekken waar de infectie zich kan schuilhouden. We moeten dan nieuwe methodes ontwikkelen om dit soort reservoirs van het virus in kaart te brengen en daar rekening mee houden bij eventuele nieuwe behandelingen." 

Genezen

De Amerikaan Timothy Brown wordt beschouwd als de eerste persoon ter wereld die is genezen van hiv. Bij hem verdween het virus na een beenmergtransplantatie in 2008. Het donororgaan bleek later afkomstig van een persoon die resistent was tegen het hiv-virus. 

De donoren van de twee mannen die zijn behandeld in het Brigham and Women's Hospital zijn niet resistent tegen hiv.