Amerikaanse en Zwitserse wetenschappers werken aan een contactlens met ingebouwde zoomfunctie. 

De contactlens, die nog volop in ontwikkeling is, kan details in de omgeving van de gebruiker 2,8 keer vergroten met behulp van een speciale telescopische ring aan de buitenkant.

Op dit moment werkt de nieuwe uitvinding alleen nog in combinatie met een bril, maar in de toekomst zal de zoomfunctie volledig worden ingebouwd in de lens. Dat melden Amerikaanse en Zwitserse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Optics Express.

3D-bril

De 'zoom-contactlens' bestaat uit een centraal gedeelte dat licht doorlaat voor normaal zicht. Aan de buitenkant van de lens bevinden zich reflectoren die licht uit de omgeving vier keer laten weerkaatsen voordat het naar het netvlies wordt gestuurd. Daardoor kunnen details in het blikveld 2,8 keer worden vergroot. 

Een gemodificeerde 3D-bril zorgt ervoor dat de gebruiker kan schakelen tussen het zoom-effect en normaal zicht. Door het polarisatiefilter in de glazen te veranderen, is het mogelijk om alleen het licht uit reflectoren toe te laten tot het netvlies, of juist uitsluitend te kiezen voor normale lichtinval. 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze lichtfilters worden ingebouwd in de contactlens zodat de gebruiker geen bril meer nodig heeft, zo meldt New Scientist

Kegeltjes

Contactlenzen met zoomfunctie zouden uitkomst kunnen bieden voor ouderen die lijden aan maculadegeneratie, een aandoening waarbij de scherpte van het zicht afneemt door het afsterven van kegeltjes in het centrale gedeelte van het netvlies.

De lens is echter vooral bedoeld om een bovennatuurlijk goed gezichtsvermogen te creëren, bijvoorbeeld bij soldaten op het slagveld. Het onderzoek wordt namelijk gesubsidieerd door DARPA, het wetenschappelijk onderzoeksinstituut van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. 

Superieur gezichtsvermogen

"DARPA maakt zich geen zorgen over maculadegeneratie, het gaat de opdrachtgever om het ontwikkelen van een superieur gezichtsvermogen en dat is een veel ingewikkelder probleem", verklaart onderzoeker Eric Tremblay op BBC News

"Je hebt een veel hogere standaard nodig bij het ontwikkelen van een bovennatuurlijk gezichtsvermogen, dan bij het compenseren van gezichtsverlies door ouderdom."