Wetenschappers hebben in Israëlische grotten bewijs gevonden voor het oudste symbolische gebruik van bloemen bij begrafenissen.

Afdrukken van planten en bloemen in de grotten nabij de Karmelberg in het noorden van Israël wijzen erop dat de Natufiërs, een volk dat één van de oudste beschavingen ter wereld stichtte, ruim 13.000 jaar geleden al graven versierden met grafbloemen.

Mogelijk gaat het om het oudste symbolische gebruik van bloemen bij begrafenisrituelen, zo melden onderzoekers van de Universiteit van Haifa in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.      

Salie

De wetenschappers kwamen tot hun conclusie na een uitgebreide studie op verschillende graven die zijn ontdekt in de grotten. Koolstofdatering heeft uitgewezen dat de lichaamsresten in de ondergrondse gangen 13.700 tot 11.700 jaar oud zijn. 

De graven van de Natufiërs zijn uitgehouwen in kalksteen en omlijnd met een dun laagje aarde, waarin de onderzoekers afdrukken identificeerden van verschillende planten met kleurige bloemen die nog steeds in de buurt van de Karmelberg groeien.

De wetenschappers slaagden er bijvoorbeeld in om afdrukken te herkennen van bloemen van een salie, zo meldt Smithsonian.com.

Ook werden er rondom de graven duizenden miscroscopische plantfossielen gevonden. Deze zogenoemde phytolieten suggereren dat er naast bloemen ook complete planten bij de graven werden gelegd.

Hiernamaals

Volgens archeologe Leore Grosman, die niet bij het onderzoek was betrokken, bewijzen de bevindingen onomstotelijk dat het gebruik van grafbloemen teruggaat tot ver in de prehistorie. "Het is de eerste keer dat zulk sterk bewijs is gevonden", verklaart ze op nieuwssite ScienceNow.

Grosman vermoedt dat de Natufiërs bloemen bij de graven legden om de doden op hun gemak te stellen, maar ook "uit bezorgdheid over hun welzijn tijdens hun leven in het hiernamaals."