Nederlanders hebben nog steeds een groot vertrouwen in de wetenschap.

Meer dan bijvoorbeeld in de Tweede Kamer, de rechtspraak of in kranten. Dat concluderen de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Rathenau Instituut na een enquête.

In het onderzoek moesten 800 Nederlanders onder meer van acht 'instituties' aangeven hoeveel vertrouwen ze erin hebben. Dat waren onder meer de wetenschap, de tv, vakbonden, grote ondernemingen, de regering en de rechtspraak.

'De wetenschap' eindigde bovenaan. Op een schaal van 1 tot 10 scoorde de wetenschap gemiddeld een ruime 7. De regering en grote bedrijven kregen een 5,5.

Sceptisch

We oordelen overigens wel sceptischer over het gedrag van wetenschappers. Bijna een derde onderschrijft de stelling dat ''het regelmatig gebeurt dat wetenschappers hun onderzoeksgegevens aanpassen om de antwoorden te krijgen die ze willen hebben''.

Overigens is de enquête medio september 2012 uitgevoerd. Het Rathenau Instituut initieert onderzoek en debat over wetenschap en technologie. De WRR is een onafhankelijk adviesorgaan voor de regering.