Oceanograaf Fabien Cousteau, kleinzoon van de beroemde onderzoeker Jacques-Yves Cousteau (1910-1997), gaat 31 dagen onder water werken in een laboratorium in de Atlantische Oceaan bij Florida.

Als hij daarin slaagt, verbreekt hij het record van 30 dagen dat zijn grootvader 50 jaar geleden neerzette in de Rode Zee bij Sudan.

Fabien (45) zal samen met vijf teamleden de effecten van het leven onder water op het lichaam meten. Ook gaat hij vissen tellen, vervuiling in kaart brengen, experimenteren met technieken om koraal te laten groeien en nieuwe onderwatermotorfietsen uitproberen. Het onderzoek begint op 30 september.

Het laboratorium Aquarius van ongeveer 13 kubieke meter wordt geplaatst op een zandheuvel in de buurt van koraalriffen, op een diepte van 15 tot 18 meter.

Astronauten

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het laboratorium eerder gebruikt om astronauten te laten wennen aan afzondering en gewichtloosheid.

Enkele beroemdheden zullen de wetenschappers een bezoekje brengen om aandacht te vragen voor het onderzoek, onder wie de Britse zakenman Richard Branson.