Vissen kunnen de weg naar leef- en eetgebieden minder goed vinden door het geluid van motorboten.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Bristol, Exeter en Luik deze week in Marine Ecology Progress Series.

Door de golfslag en de aanwezigheid van etende en levende vissen maken koraalriffen een typisch geluid, dat ver doordraagt in de zee. Vissen maken gebruik van dit geluid om hun weg terug te vinden naar hun leef- en eetomgeving.

Om het effect van bootgeluiden op het gedrag van vissen te meten, vulden de onderzoekers een plastic, geluidsdoorlatende buis met water en vislarven. Vervolgens stelden ze de buizen bloot aan meerdere geluiden, zoals dat van een open oceaan, dat van een koraalrif en dat van een koraalrif gecombineerd met het geluid van motorboten.

Koraalrifgeluid

Het bleek dat in een open oceaan de larven gelijkmatig naar beide uiteinden van de buis zwommen. Werd er aan een kant koraalrifgeluid opgezet, dan zwom het gros van de vissen die kant op. Het geluid van een motorboot verstoorde dit gedrag ernstig: in plaats van naar het koraalrif toe te zwemmen, bewoog de meerderheid ervanaf.

Daarmee wordt de ecologie van het koraalrif aangetast, aldus de onderzoekers. Omdat een vijfde van de wereldbevolking voor hun voedsel deels afhankelijk is van vissen, heeft dit een direct effect op samenlevingen. De wetenschappers adviseren daarom om het gebruik van motorboten te reguleren.