Baby's zijn in staat om de stemmingen van leeftijdsgenoten te herkennen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als baby's vijf maanden oud zijn kunnen ze emoties van elkaars gezichten lezen. Ze herkennen dan zowel negatieve als positieve stemmingen bij hun leeftijdsgenoten.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers van Brigham Young University in het wetenschappelijk tijdschrift Infancy.

Bij hun studie positioneerden de wetenschappers baby's van vijf maanden oud voor twee televisies met uitgeschakeld geluid. De kinderen konden beide schermen goed zien.

Huilen en lachen

Op de ene televisie werden beelden van een huilende leeftijdgenoot vertoond. Op het andere scherm was een lachende baby te zien. Vervolgens werd het geluid van een lachende of een huilende baby afgespeeld.

De jonge proefpersonen slaagden er steeds in om het geluid te koppelen aan de juiste beelden. Bij gehuil keken ze langer naar het scherm met de huilende baby; wanneer ze gelach hoorden, staarden ze vooral naar de beelden van hun blije leeftijdsgenoot. 

Niet verrassend

Hieruit blijkt volgens de wetenschappers dat de baby's de emoties van hun leeftijdsgenoten kunnen herkennen aan hun gezichtsuitdrukkingen.  

Echt verrassend is dat niet, vindt hoofdonderzoeker Ross Flom. "Pasgeboren baby's kunnen nog niet verbaal aangeven dat ze honger hebben of moe zijn, ze communiceren vooral met emoties", verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily. "Het is dus niet zo gek dat ze snel leren om emoties te onderscheiden."

Schema

Toch is het volgens Flom belangrijk om onderzoek te doen naar het tempo waarop baby’s nieuwe vaardigheden onder de knie krijgen.

"Kinderen leren in de eerste 2,5 jaar van hun leven meer dan in de rest van hun bestaan", zegt hij.

De wetenschapper wil daarom zo goed mogelijk in kaart brengen wat de baby's in de eerste fase van hun leven leren en welke rol die kennis speelt bij de rest van hun ontwikkeling. Met de onderzoeksresultaten kan dan worden bepaald of baby's 'op schema' liggen bij hun ontwikkeling.