Een extreem lange ultramarathon belast de spieren van hardlopers minder dan een meer gematigde afstand. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als hardlopers ruim 300 kilometer door de bergen afleggen, ondervinden ze daarna minder spierklachten dan wanneer ze ruim 150 kilometer hebben gelopen over een vergelijkbaar parcours.

Het relatief langzame tempo dat deelnemers aan de langste ultramarathons (marathon langer dan 42,195 kilometer), mede door hun slaapgebrek, aanhouden, beschermt hun spieren waarschijnlijk.

Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit  van Lausanne in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Mont Blanc

Bij hun studie volgden de wetenschappers 24 deelnemers aan de Tor des Geánts, een ultramarathon door de Italiaanse Alpen over een afstand van 330 kilometer. De hardlopers krijgen 150 uur de tijd voor deze onderneming en mogen zelf weten of ze onderweg slapen.

Gedurende de race en na afloop van de wedstrijd werd de conditie van de spieren en het slaapgebrek van de proefpersonen gemeten.

De resultaten werden vergeleken met de lichamelijke conditie van dezelfde hardlopers na afloop van een 166 kilometer lange ultramarathon op de Mont Blanc, eerder dit jaar.

Uit het onderzoek bleek dat de hardlopers na de race van 330 kilometer minder spierschade en ontstekingen hadden opgelopen dan na de kortere afstand.

Dutjes

Waarschijnlijk ontzagen de atleten hun lichaam tijdens de langste wedstrijd meer door tijdens de race korte dutjes te doen en op een langzamer te tempo te lopen, zo meldt de Los Angeles Times.  

"Paradoxaal genoeg zorgt een extreme afstand waarschijnlijk voor een proces waarbij de spieren beter beschermd zijn, omdat de deelnemers minder hard lopen uit voorzichtigheid gedurende de eerste helft van de ultramarathon en door slaapgebrek in de tweede helft", schrijven de onderzoekers in hun studie.