De schokgolf van de meteoriet die februari boven de Russische Oeral de dampkring binnendrong, was zo hevig dat de golf twee keer de aarde rondging.

Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

De metingen zijn gedaan door een netwerk van sensoren die bewijs voor kernproeven moeten registreren. De impact van de meteoriet, waardoor in Rusland meer dan 1000 mensen gewond raakten, zou de krachtigste zijn die ooit door het zogeheten IMS is gemeten.

De meteoroïde van Tsjeljabinsk zorgde voor grote ophef en oproepen om meer te doen om de aarde te beschermen tegen asteroïden die de aarde zouden kunnen raken.

Franse atoomonderzoekers hebben berekend dat de impact gelijk stond aan 460 kiloton TNT, waarmee dit naar schatting het grootste gemeten 'natuurlijke' energieke evenement was sinds de meteoroïde die in 1908 insloeg in het Siberische Tunguska. Daarvan zijn geen exacte gegevens bekend.

De krachtigste explosie ooit vond eveneens op Russische bodem plaats. Op 30 oktober 1961 ontplofte de Tsar Bomba, een kernwapen van Sovjet-makelij, met een kracht van 50 megaton. De schokgolf van de Tsar Bomba ging volgens metingen drie keer de wereld rond.

Bekijk beelden van de knal (let op: volume staat hoog):