Mannen zijn minder kritisch op het gezicht van een vrouw als ze een partner voor de lange termijn zoeken dan wanneer ze een kort avontuurtje najagen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 

Als mannen op zoek zijn naar een korte affaire, vallen ze vooral op vrouwen met een relatief smalle kaak, kleine neus en andere typisch vrouwelijke gezichtskenmerken.

Wanneer mannen een partner zoeken voor een langer relatie zijn ze veel minder gespitst op fijne gelaatstrekken. Dat melden Britse onderzoekers van de Universiteit van Stirling in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Psychology.

Bij hun studie confronteerden de wetenschappers 393 niet-vrijgezelle heteroseksuele mannen met tien afbeeldingen van vrouwen. Als de mannen de opdracht kregen om een partner te kiezen voor een kort avontuurtje, selecteerden ze relatief vaak de vrouw met de fijnste gelaatstrekken.

Wanneer de wetenschappers hen vroegen om een vrouw voor een lange relatie aan te wijzen, was hun voorkeur voor vrouwelijke gezichtskenmerken veel minder sterk.

Mannelijk

Eerdere studies hebben aangetoond dat vrouwen relatief vaak vallen op een partner met een typisch mannelijk uiterlijk als ze op zoek zijn naar een korte affaire.

"Onze bevindingen suggereren dat er eenzelfde soort voorkeur bestaat bij mannen. Als ze al een partner hebben, vinden ze typisch vrouwelijke vrouwen aantrekkelijker voor een kort avontuurtje", verklaart hoofdonderzoeker Anthony Little op de nieuwssite van de Universiteit van Stirling. 

Kieskeurig

"Daarvoor zijn een aantal verklaringen", aldus de wetenschapper. "Misschien zijn mannen geneigd om een partner voor de lange termijn te nemen, maar ondertussen ook pogingen te ondernemen om een affaire te beleven met een meer vrouwelijke vrouw."

Mogelijk willen mannen bij een kort avontuurtje ook alleen het risico op ontdekking lopen als hun tijdelijke verovering bijzonder knap is, zo speculeert Little.  

"Misschien zorgt de kans op ontdekking ervoor dat mannen kieskeuriger zijn als ze een partner voor de korte termijn zoeken ten opzichte van vrijgezelle mannen", aldus Little.