De lucht op Mars was eerder rijk aan zuurstof dan de lucht op aarde. Mars liep ongeveer 1,5 miljard jaar voor.

Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers. De studie staat in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Nature.

''De dampkring van Mars was ongeveer 4 miljard jaar geleden rijk aan zuurstof, ruim voor de opkomst van zuurstof in de atmosfeer van de aarde 2,5 miljard jaar geleden. Waarschijnlijk was de rode planeet nat en warm miljarden jaren voor de aarde rijk aan zuurstof werd'', concluderen ze.

Spirit

Voor het onderzoek hebben de wetenschappers onder meer gekeken naar de samenstelling van rotsen op het oppervlak van Mars. Die zijn onderzocht door de verkenner Spirit.

Ook keken de onderzoekers naar zogeheten 'Marsmeteorieten'. Dat zijn brokstukken van Mars, die ooit zijn weggeslagen door meteorietinslagen en vervolgens zelf zijn neergekomen op aarde.

De rotsen zijn veel ouder en hebben aanmerkelijk meer sporen van zuurstof dan de meteorieten. Dat wijst erop dat er vroeger veel meer zuurstof op Mars was.

Leven op Mars

De aarde en Mars zijn allebei ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstaan. De laatste jaren is uit onderzoek gebleken dat misschien ooit leven mogelijk is geweest op Mars.

Zo zijn er in een rots sporen gevonden van belangrijke elementen als koolstof en zuurstof. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Ook lijkt er lang geleden water te hebben gestroomd op Mars.