Unesco heeft de Italiaanse vulkaan Etna en omgeving vrijdag toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. 

De Etna bevindt zich in het oosten van het eiland Sicilië, is ruim 3300 meter hoog en is de actiefste stratovulkaan ter wereld. Een stratovulkaan is een hoge kegelvormige vulkaan die onder andere is opgebouwd uit lagen van gestolde lava.

Naast de Etna is ook het Tadzjikistan National Park op de lijst gekomen, het Chinese deel van de bergketen Tian Shan en bijna 4 miljoen hectare Namibische woestijn. Daarnaast is een gebied in de Noord-Mexicaanse Sonorawoestijn toegevoegd en is het beschermingsgebied van het Mount Kenia National Park uitgebreid.

Vergadering

Een commissie van de VN-cultuurorganisatie is deze week bijeen voor haar jaarlijkse vergadering in Cambodja. Zij bekijkt of ruim 30 natuurlijk of cultureel erfgoed op de lijst kunnen komen. Daaronder zijn dit jaar geen Nederlandse erfgoederen. Voor de vergadering telde de lijst ruim 950 namen in zeker 150 landen. Nederland staat met negen bezienswaardigheden op de lijst, waaronder de Waddenzee, het Rietveld Schröderhuis en Schokland en omgeving.

Donderdag besloot het Werelderfgoedcomité om de zes Syrische sites op de zogeheten lijst van werelderfgoed in gevaar te plaatsen.

Woensdag zijn twee zogenoemde documentaire erfgoederen uit Nederland toegevoegd aan het Unesco Memory of the World register. Met dit programma wil Unesco bijzondere boeken, archiefstukken en andere documenten beschermen en voor iedereen toegankelijk maken. Het betrof onder meer de enige overgebleven handgeschreven pagina van het Communistisch Manifest (1848) van Karl Marx.