Mysterieuze langwerpige sporen op Mars zijn mogelijk niet afkomstig van water, maar van ijsblokken. 

De dunne groeven in het landschap van de rode planeet die zijn te zien op satellietbeelden, ontstaan waarschijnlijk door blokken van bevroren koolstofdioxide die van zandduinen af glijden.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift IcarusDe langwerpige sporen op Mars variëren in lengte van enkele honderden meters tot 2,5 kilometer. Tot nu toe werd aangenomen dat de groeven afkomstig waren van waterstromen.  

Zandduinen

De wetenschappers hebben hun nieuwe theorie getest door blokken droog ijs van zandduinen af te laten glijden in de Amerikaanse staten Utah en Californië.

De sporen die achterbleven in het zand waren vergelijkbaar met de groeven op satellietbeelden van Mars.  

Alhoewel de temperatuur en luchtdruk op aarde niet te vergelijken zijn met het klimaat op Mars, vermoeden de wetenschappers dat de ijsblokken daar op dezelfde manier het zand omploegen.  

Waaier

De kans dat sporen worden veroorzaakt door water is volgens de onderzoekers klein, omdat de groeven op de satellietbeelden niet eindigen in een waaiervorm, maar in een rechte kuil.

"Bij een stroompje water wordt er sediment naar de voet van de heuvel gevoerd en dat materiaal verspreidt zich daar dan in de vorm van een waaier", verklaart onderzoekster Serina Diniega op BBC News

Bekijk hoe de wetenschappers blokken droog ijs van zandduinen af laten glijden in de woestijn van Californië.

Video