Het talent om muzikale tonen perfect te benoemen, bestaat waarschijnlijk niet. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers.

Mensen die volgens een gestandaardiseerde test beschikken over zogenoemd absoluut gehoor, waarmee ze muzikale tonen foutloos kunnen benoemen zonder referentietoon, zijn niet in staat om zeer geleidelijke veranderingen in toonafstand waar te nemen.

Na het horen van een verkeerd gespeeld muziekstuk blijken ze verkeerd gespeelde tonen als zuiver te interpreteren, terwijl tonen die eigenlijk op de juiste hoogte worden gespeeld hen als vals in de oren klinken.

Daarmee lijkt absoluut gehoor een mythe te zijn, zo melden onderzoekers van de Universiteit van Chicago in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Mozart

Ongeveer 1 op de 10.000 mensen zou beschikken over het talent om muzikale tonen te kunnen herkennen zonder referentie. Onder meer van Mozart, Beethoven en Chopin wordt beweerd dat ze beschikten over dit legendarische vermogen.

De Amerikaanse wetenschappers recruteerden 27 mensen die volgens een gestandaardiseerde test beschikken over absoluut gehoor. Ze lieten de proefpersonen luisteren naar Symfonie nr. 1 van Johannes Brahms in c mineur. Na vijftien minuten veranderden ze de tonen van het muziekstuk echter geleidelijk. Aan het einde van symfonie was de toonafstand 33 cent lager dan aan het begin.

Vals

De proefpersonen hadden dat niet in de gaten. Sterker nog: toen ze  vervolgens werden geconfronteerd met een nieuw muziekstuk identificeerden ze tonen met te een te lage toonafstand als zuiver en correct gespeelde muziektonen als vals. 

De studie bewijst volgens de wetenschappers dat het muzikaal gehoor van mensen sterk wordt beïnvloed door de muziek waarmee ze in aanraking komen. Zelfs mensen met absoluut gehoor raken in de war van verkeerd gespeelde tonen.   

Generaliseren

"Het luisteren naar muziek met tonen die niet op de juiste hoogte wordt gespeeld, heeft een sterke invloed op dat  wat mensen denken te horen", verklaart hoofdonderzoeker Howard Nusbaum op UChicagoNews. "Mensen generaliseren dat wat ze eerder hebben gehoord naar de tonen uit andere muziekstukken. Dit bewijst maar weer hoe snel het volwassen brein zich aanpast aan zijn omgeving."

Bekijk hieronder de uitleg van de wetenschappers van de Universiteit van Chicago.

Video