Wetenschappers hebben een tot nu toe onbekende laag in het menselijk hoornvlies ontdekt. 

De nog niet eerder gelokaliseerde laag bevindt zich achterin het hoornvlies, het doorzichtige deel van de buitenkant van het oog waar licht doorheen valt.

Het nieuwe anatomisch onderdeel is vernoemd naar zijn ontdekker, oogarts Harminder Dua, en wordt voortaan aangeduid met 'membraan van Dua'.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Nottingham in het vaktijdschrift voor oogartsen Opthalmology.

Luchtbelletjes

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat het hoornvlies bestond uit vijf lagen: het epitheel, het membraan van Bowman, het stroma, het membraan van Descemet en het endotheel. De nieuw ondekte laag is ingeklemd tussen het stroma en het membraan van Descemet en beslaat slechts 15 micrometer. 

Harminder Dua en zijn collega’s ontdekten het zwarte gat in de anatomie van het hoornvlies toen ze hoornvliestransplantaties simuleerden op ogen van overleden mensen die waren gedoneerd aan de wetenschap.  

Tijdens de ingrepen werden er kleine luchtbelletjes geïnjecteerd in het hoornvlies, zodat de verschillende lagen zich van elkaar scheidden. Met behulp van een elektronenmicroscoop ontdekten de wetenschappers dat het oogdeel bestond uit zes lagen, in plaats van vijf.

Studieboeken

"Dit is een grote ontdekking die tot gevolg heeft dat studieboeken herschreven moeten worden", verklaart hoofdonderzoeker Dua op de website van de Universiteit van Nottingham.   

De kennis over het bestaan van de zesde laag van het hoornvlies kan volgens Dua leiden tot nieuwe behandelingen van oogziektes en veiligere operaties.