Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om een ernstig beschadigd muziekstuk van de Italiaanse componist Luigi Cherubini te herstellen. 

Het gaat om een aria uit de beroemde opera Médéé die in 1797 voor het eerst werd opgevoerd en waarvan een deel verloren is gegaan.

De zangpartij met de titel Du trouble affreux qui me dévore is bedekt met een dikke laag koolstof, maar het stuk is nu met behulp van röntgenstraling toch ontcijferd. Dat meldt de Universiteit van Stanford.

Inkt

De wetenschappers detecteerden met behulp van röntengstralen het ijzer dat in grote mate aanwezig was in de inkt die Cherubini gebruikte bij het schrijven van de aria. Door deze sporen van inkt af te zetten tegen plekken waarop alleen zink uit het ruim 200 jaar oude papier werd aangetroffen, konden ze de muzieknoten reconstrueren.

"Het was geweldig om de complete aria voor het eerst te kunnen zien", verklaart hoofdonderzoeker en natuurkundige Uwe Bermann. "Het ontcijferen van het werk van een genie dat eeuwenlang verloren leek te zijn gegaan, is voor mij net zo spannend als ontrafelen van de grote geheimen uit de natuur.” 

Luisteren

De opera Médéé kan door het werk van Bergmann en zijn collega’s voor het eerst volledig worden opgevoerd. De muziek uit de herstelde aria is hier te beluisteren.