Zo'n 1250 mensen hebben zich inmiddels aangemeld voor het ‘poeponderzoek’ van drie Nederlandse universiteiten en travel clinics.

Het Maastricht UMC+ en Ease Travel Clinic Zuid-Limburg, het Erasmus MC en Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam en het AMC en Tropencentrum AMC in Amsterdam onderzoeken sinds november de ontlasting van tropenreizigers op resistente darmbacteriën.

Voor november van dit jaar willen de onderzoekers poepmonsters van 2000 reizigers hebben onderzocht. En dat lijkt te gaan lukken. Een jaar later volgen de resultaten van het onderzoek.

Potentiële kandidaten voor het onderzoek worden geworven op de travel clinics, waar de reizigers inentingen komen halen voordat ze naar hun tropische, veelal Aziatische, bestemming gaan. De onderzoekers werken samen met de Universiteit Utrecht.

De belangrijkste vraag bij dit onderzoek: is reizen van invloed op de import en verspreiding van resistente darmbacteriën in Nederland. Dit antwoord is van groot belang omdat bacteriën steeds vaker resistent zijn tegen antibiotica. Dit soort bacteriën worden pas een probleem als iemand een infectie ermee krijgt, omdat antibiotica dan niet aanslaan.