Een rotswand op de planeet Mercurius heeft een Nederlandse naam gekregen. De klif gaat voortaan door het leven als de Duyfken Rupes, vernoemd naar een VOC-schip dat in 1606 Australië ontdekte. 

Dat hebben de Internationale Astronomische Unie, die gaat over de namen in het heelal, en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. Een satelliet van de NASA ontdekte de klif.

De Duyfken Rupes (rupes is Latijn voor klif) is ruim 500 kilometer lang en bevindt zich op het zuidelijk halfrond van Mercurius.

Met de Duyfken werden nog negen andere ontdekkingsschepen vereeuwigd op Mercurius. In totaal hebben 27 kliffen op de planeet nu een naam.

Ockels

Het is niet de eerste keer dat een object in de ruimte een Nederlandse naam krijgt. Zo is een krater op de maan vernoemd naar de Nederlandse astronoom Uco van Wijk. Er zijn asteroïdes vernoemd naar de astronauten Wubbo Ockels en Lodewijk van den Berg, koningin Wilhelmina en operazangeres Aaltje Noordewier-Reddingius. Op Mars liggen kraters als Amsterdam, Edam en Urk.