China lanceert dinsdag opnieuw een bemande ruimtevlucht. 

De drie astronauten, die in China taikonauten worden genoemd, zullen 15 dagen in de ruimte verblijven. Volgens de Chinese ruimtevaartorganisatie gaan ze naar een experimenteel ruimtelaboratorium, waarmee China probeert een eigen ruimtestation te maken.

De Shenzhou 10-raket vertrekt om 10.38 uur (Nederlandse tijd) vanaf een afgelegen plek in de Gobi-woestijn in het westen van China.

Eenmaal in de ruimte zal de raket aanleggen bij het ruimtelaboratorium Tiangong ('hemels paleis'), waar de astronauten experimenten uitvoeren en de systemen van de module zullen testen. Vanuit de ruimte geven de taikonauten, twee mannen en een vrouw, ook een college aan studenten op aarde.

Ambities

Het is de vijfde keer dat China een bemande ruimtevlucht lanceert en het land is nog ver verwijderd van het kennisniveau van de Verenigde Staten en Rusland. Maar de jongste vlucht toont wel de ambities van het land, dat bereid is geld in de ruimtevaart te steken terwijl de VS uit financiële overwegingen momenteel juist afzien van vluchten.

China heeft ook plannen voor een onbemande vlucht naar de maan om daar een onderzoekswagentje in te zetten. Volgens wetenschappers is een bemande vlucht naar de maan mogelijk na 2020.