In landen waar de zon vaker schijnt komt minder ADHD voor. Dat blijkt uit een onderzoek dat vrijdag is gepresenteerd tijdens het World Congress of ADHD.

In het onderzoek komt naar voren dat in zonnige landen zoals Spanje, Italië en Mexico minder ADHD voorkomt onder de bevolking. De onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Onderzoeksinstituut Brainclinics, de Universiteit Leiden, en de Ohio State Universiteit (VS) ontdekten dat dit te maken heeft met het effect van zonlicht op de biologische klok.

In zonnige landen worden mensen gedurende de dag meer blootgesteld aan zonlicht dan mensen die daar niet wonen. Dit zorgt ervoor dat de biologische klok van de mensen met minder zonlicht vaker verstoord zijn, wat leidt tot slaapproblemen.

Slaapproblemen

Het is al langer bekend dat er een verband is tussen slaapproblemen en aandachtsproblemen. Zo hebben mensen met ADHD vaak moeite met het in slaap komen. Nu blijkt dat deze slaapproblemen bij veel mensen de oorzaak zijn van hun aandachtsprobleem.

De onderzoekers vermoeden dat het intensief gebruik van smartphones en tablets in de avond ook leidt tot de slaapproblemen.

Vooral de populairteit van social media zorgt ervoor dat meer mensen 's avonds voor het slapen nog even op de apparaten kijken. Het blauwe licht van de schermen zorgt vervolgens voor een verstoring in de biologische klok.

Oplossingen

Door dit onderzoek kan er in de toekomst worden gekeken naar het behandelen van de slaapprobleem van mensen met ADHD om zo hun stoornis te behandelen.

Volgens de onderzoekers kunnen er ook preventieve maatregelen worden genomen. Zo zouden fabrikanten onderzoek kunnen doen naar de mogelijkheid van het installeren van bepaalde standen op smartphones en tablets die de kleur van het licht van de schermen gedurende dag kunnen aanpassen.

Maar er zijn ook simpelere oplossingen die genomen kunnen worden. Meer licht in de klaslokalen en het vaker pakken van de fiets in plaats van de auto kunnen ook al helpen bij het verminderen van de verstoringen in de biologische klok.