Japanse wetenschappers hebben een prototype van een nieuwe trein getest die in staat is om het wereldsnelheidsrecord voor treinen te verbreken. 

De nieuwe magneetzweeftrein, genaamd L0 Series Shinkansen, maakte een succesvolle proefrit op een 18 kilometer lange testbaan in de prefectuur Yamanashi. 

Het voertuig kan een topsnelheid bereiken van ongeveer 500 kilometer per uur. 

Het is de bedoeling dat de trein vanaf 2027 gaat rijden tussen de steden Tokyo en Nagoya. Deze reis over 322 kilometer zal met de L0 Series Shinkansen slechts 40 minuten duren, zo meldt de Tokyo Times.

Passagiers

De trein krijgt 16 rijtuigen en zal 1000 passagiers per rit gaan vervoeren. In 2045 zal er ook een verbinding komen met Osaka, zo heeft het Japanse spoorwegbedrijf Central Japan Railway Company al eerder bekend gemaakt. 

Op dit moment rijdt de snelste passagierstrein ter wereld in China, tussen Shanghai en het nabijgelegen Pudong International Airport.

Deze magneetzweeftrein met de naam Shanghai Transrapid kan een topsnelheid halen van 431 kilometer per uur.

Snelheidsrecord

Het snelheidsrecord voor treinen staat op naam van de Japanse magneetzweeftrein JR-Maglev MLX01. Deze trein bereikte op 2 december 2003 een topsnelheid van 581 kilometer per uur. In deze trein zaten echter geen passagiers en er zijn ook geen plannen om het voertuig met deze snelheid op een traject te laten rijden.