Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
pantheon

'Beton van Romeinen superieur aan moderne variant'

Beton dat vele eeuwen geleden werd geproduceerd door de Romeinen is in veel opzichten superieur aan modern beton. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Waar moderne betonsoorten al na 50 tot 100 jaar de eerste tekenenen van verval vertonen, verkeert het beton van 2000 jaar oude Romeinse golfbrekers nog steeds in relatief goede staat.

De manier waarop de Romeinen het kunstmatig gesteente vervaardigden was ook minder schadelijk voor het milieu dan de productie van hedendaags beton.

Dat melden onderzoekers van het Lawrence Berkely National Laboratory in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Ceramic Society.

Bindmiddel

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door monsters te analyseren uit golfbrekers voor de kust van Napels die door de Romeinen zijn vervaardigd.

Uit de studie blijkt dat het Romeinse beton een uniek, zeer robuust bindmiddel bevat, genaamd calcium-aluminium-silicaat-hydraat. Ook troffen de wetenschappers een bijzonder mineraal aan in de golfbrekers: tobermoriet. Waarschijnlijk zorgen deze ingrediënten ervoor dat Romeins beton zeer lang meegaat.  

Het moderne productieproces van beton heeft ook meer schadelijke gevolgen voor het milieu, omdat klei en kalksteen worden verhit tot een temperatuur van 1450 graden Celsius. De Romeinen bakten kalksteen bij een temperatuur van slechts 900 graden Celsius.

Recept

Het recept voor Romeins beton werd omstreeks het jaar 30 voor Christus genoteerd door architect Marcus Vitruvius Pollio. Het kunstmatig gesteente werd gemaakt door kalksteen te verhitten en te mixen met vulkanische as. Vervolgens lieten de Romeinen dit mengsel reageren met zeewater om constructies in zee te vervaardigen. 

De Romeinen gebruikten beton bij de bouw van beroemde tempels zoals het Pantheon, maar ook voor de aanleg van kades.

Uitharden

Nadeel van het Romeinse beton is wel dat het minder snel uithardt. Bij moderne bouwtechnieken is het vaak noodzakelijk dat beton snel hard wordt.   

Volgens de wetenschappers is het daarom niet mogelijk om hedendaags beton te vervangen door de Romeinse variant. Wel zouden bepaalde Romeinse ingrediënten, zoals vulkanische as, het moderne productieproces van beton milieuvriendelijker kunnen maken.


Lees meer over:
Archeologieromeinen

Aanbevolen artikelen