De Albert Einstein, een onbemand Europees ruimtevrachtschip, is woensdag vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. 

De capsule werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana. Op zaterdag 15 juni zal het vrachtschip daar aankomen.

De Albert Einstein weegt meer dan 20 ton. Daarmee is het het zwaarste vaartuig dat Europa ooit de ruimte in heeft gebracht. Aan boord zijn nieuwe wetenschappelijke experimenten voor de bemanning, reserveonderdelen, water, kleren en tandenborstels, maar ook tiramisu, lasagne, Parmezaanse kaas, macadamianoten, pindakaas en aardbeien.

Hogere baan

De motoren van het vrachtschip zullen worden gebruikt om het ISS naar een hogere baan te duwen. Als dat niet gebeurt, zou het ruimtestation uiteindelijk vergaan in de dampkring. Over ongeveer 5 maanden keert de capsule terug naar de aarde.

De Albert Einstein is het vierde van vijf ruimtevrachtschepen van Europa. Die zijn vernoemd naar grote denkers. Eerder gingen de Jules Verne, de Johannes Kepler en de Edoardo Amaldi naar het ISS. Volgend jaar gaat de Georges Lemaître de ruimte in. Die Belgische priester kwam als eerste op het idee dat het heelal is ontstaan met de oerknal. Lemaître noemde dat ''de dag zonder gisteren''.

Een opvolger voor de Europese capsules is er nog niet. Daardoor is de bemanning van de ISS vanaf volgend jaar aangewezen op Japan en Rusland voor voorraden.