Wetenschappers hebben een uitgestorven reuzenhagedis vernoemd naar zanger Jim Morrison. 

Het gaat om een ruim twee meter lange hagedis die ongeveer veertig miljoen jaar geleden in het huidige Zuidoost-Azië leefde. 

Het dier was waarschijnlijk de grootste plantenetende hagedis uit de geschiedenis en heeft de naam Barbaturex morrison gekregen.

Deze naam is geïnspireerd op Jim Morrison, de zanger van de Doors die ook wel The Lizard King werd genoemd. Dat melden Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.  

Fossielen

De wetenschappers kwamen tot hun beschrijving door enkele fossielen van de uitgestorven reuzenhagedis te bestuderen. Het reptiel woog ongeveer 27 kilo.

Het feit dat de reuzenhagedis een planteneter was, is zeer opmerkelijk. Andere grote hagedissen, zoals de Komodovaraan en de uitgestorven Chinese monsterhagedis Chianghsia nankangensis waren carnivoor.

"Deze reptielen aten de soorten op waarmee ze hun leefomgeving deelden, ze gingen niet de competitie om plantaardig voedsel aan", zegt hoofdonderzoeker Russel Ciochon op BBC News.

Naamgever

De naamgever van de reuzenhagedis is Jason Head van de Universiteit van Nebraska- Lincoln.

"Ik luisterde naar de Doors terwijl ik het onderzoek naar de reuzenhagedis deed”, verklaart hij. "Aangezien Jim Morrison vaak The Lizard King werd genoemd, viel alles op zijn plek."

In theorie is het volgens Head  mogelijk dat er ooit opnieuw twee meter lange hagedissen evolueren op aarde. Voorwaarde is wel dat het klimaat dan flink opwarmt, zodat de reptielen hun lichaam op temperatuur kunnen houden.