Vrouwen zijn beter in staat om zich gezichten te herinneren dan mannen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als vrouwen worden geconfronteerd met een nieuw gezicht, fixeren ze zich meer op specifieke gelaatskenmerken dan mannen.

Door dit onbewuste proces kunnen ze de gezichten waarschijnlijk beter onthouden. Dat melden Canadese onderzoekers van de McMaster Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Oogbewegingen

Met behulp van speciale apparatuur volgden de wetenschappers de oogbewegingen van mannen en vrouwen die voor hen onbekende gezichten bestudeerden op een computerscherm. Bij elk gezicht stond een naam die de deelnemers zich later moesten proberen te herinneren.

De studie wees uit dat dat vrouwen de gezichten uitgebreider bestudeerden dan mannen. Ze hadden met name meer aandacht voor de neus en de ogen van de onbekende personen op het computerscherm. Achteraf bleek dat ze de gezichten ook beter hadden onthouden dan mannen.   

Onbewust

Volgens de wetenschappers spelen oogbewegingen dan ook een belangrijke rol bij het onthouden van gezichten. "De manier waarop we onze ogen over het gezicht van een onbekend individu laten gaan beïnvloedt ons vermogen om dat gezicht te onthouden", verklaart onderzoekster Jennifer Heisz op de nieuwssite van de McMaster Universiteit.

"We hebben ontdekt dat vrouwen nieuwe gezichten beter in zich opnemen dan mannen, waardoor ze een rijker en superieur beeld in hun geheugen creëeren."

Vrouwen hanteren die strategie om gezichten te bestuderen echter niet met opzet. "Mensen hebben meestal zelf niet in de gaten waar hun ogen zich op fixeren, het gebeurt allemaal onbewust", aldus Heisz.