Het oudst bekende bewijs voor de herkomst van wijnbouw in Frankrijk is ontdekt op het haventerrein van het antieke havenstadje Lattara in Zuid-Frankrijk.

Biomoleculair archeologen beschrijven hun ontdekking onder de kop 'het begin van de wijnbouw in Frankrijk' dinsdag in het tijdschrift PNAS.

Door geïmporteerde Etruskische amforen en een kalkstenen persplatform waarop druiven werden geperst te bestuderen, konden de wetenschappers het begin van de Gallische of Keltische wijnbouw in het huidige Frankrijk vastleggen tussen 500 en 400 jaar voor de Christelijke jaartelling.

De gebruiksvoorwerpen werden ontdekt tussen de resten van de antieke havenstad Lattara, een paar kilometer onder Montpellier in het zuiden van Frankrijk.

Import

De hypothese dat wijn het oude Frankrijk binnenkwam via import vanuit Etruria, gelegen in centraal Italië, lijkt te kloppen. De gevonden Etruskische amfora's (ca. 500 en 475 v. Chr.) en het gevonden onderdeel van een wijnpers, het persplatform (ca. 425 en 400 v.Chr.) wijzen op het begin van een eigen wijncultuur in het zuiden van Frankrijk.

Wijnbouw komt van oorsprong uit het nabije oosten. De chemische sporen en archeologische data vertellen het verhaal van wijnbouw tot zo'n 9000 jaar terug.

De sporen beginnen in het Turkse Taurus-gebergte, de Kaukasus en het Zagrosgebergte in Iran. Van daaruit verspreidde wijn zich.

Oude potten

Het oudste chemische bewijs komt uit oude potten in Noord-Iran en stamt uit zo'n 5000 jaar voor Christus, 2000 jaar later werden de delta’s van de Nijl beplant met druivenstokken.

Het oudste bewijs voor wijn aan de noordzijde van de Middellandse Zee komt uit Kreta, ongeveer 2200 jaar voor Christus.