Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Wetenschappelijk onderzoek microscoop

Methode ontwikkeld om immuunreactie selectief te onderdrukken

Wetenschappers hebben nanobolletjes ontwikkeld waarmee ze gericht overreacties van het immuunsysteem kunnen onderdrukken. Dat biedt onder meer mogelijkheden voor het behandelen van allergieën en auto-immuunziekten.
Door NU.nl/Jop de Vrieze

De onderzoekers van de Universiteit van California in San Diego presenteren hun resultaten vandaag in het Journal of Clinical Investigation.

Het immuunsysteem heeft als rol ongewenste indringers buiten te houden. Wanneer het deze indringers aanvalt kan echter ook schade aan het lichaam zelf ontstaan.

In het geval van ongewenste of te sterke immuunreacties zijn de lasten voor het lichaam groter dan de lusten.

Infecties

Mensen met auto-immunziekten zoals reuma krijgen nu nog vaak een immuunsysteemonderdrukkend medicijn. Dat werkt redelijk, maar er zijn ook nadelen: de kans op infecties neemt toe en er zijn ook andere bijwerkingen.

Meer wenselijk zou een manier zijn om de overreactie te dempen zonder de beschermende functie van het immuunsysteem te verminderen.

Dat is precies wat de Amerikanen hebben gedaan. Ze ontwikkelden vetbolletjes, liposomen, van enkele nanometers groot. Deze bolletjes binden aan een remmende receptor op B-cellen, waardoor die een zelfmoordsignaal kregen.

Ongewenst

Deze B-cellen spelen een grote rol in de ongewenste reactie. Zij produceren antistoffen en ontstekingsfactoren die het lichaam schaden. Omdat de methode andere takken van het immuunsysteem niet dempt, blijven die gewoon functioneren.

De onderzoekers testten hun methode in muizen met hemofilie, een ziekte waarbij het bloed onvoldoende stolt. Behandeling van deze ziekte vindt plaats door toediening van de ontbrekende stollingseiwitten, maar daar ontwikkelt het lichaam vaak een ongewenste immuunreactie tegen.

Toediening van de nanobolletjes gelijktijdig met de stollingseiwitten zorgde ervoor dat de muizen geen antistoffen aanmaakten tegen deze eiwitten en hun bloedstolling zonder bijwerkingen functioneerde.

De onderzoekers benadrukken wel dat deze methode geen 'gouden kogel' is om alle overreacties van het immuunsysteem mee te behandelen. Daarvoor zullen gericht verschillende takken van het systeem gedempt moeten worden.

Aanbevolen artikelen