Zeldzame mineralen die zijn aangetroffen op het maanoppervlak lijken toch afkomstig te kunnen zijn uit de ruimte. Dit betekent dat er mogelijk ook restjes oude aardkorst vindbaar zijn op de maan.

Dat is te lezen in de nieuwste editie van het tijdschrift Nature. Chinese en Amerikaanse onderzoekers presenteren er een simulatiemodel dat de impact van meteorieten op de maan beschrijft. 

Tot nu toe werd verondersteld dat projectielen na een inslag op de maan verdampen door de enorme warmte en druk die tijdens deze inslag ontstaat, of dat de minuscule restanten heel ver weggeslingerd worden. 

Uit de simulaties van het onderzoeksteam blijkt echter dat dit bij inslagen met een relatief lage snelheid niet het geval hoeft te zijn. Het gaat hierbij om snelheden lager dan 12 kilometer per seconde - nog altijd ruim 36.000 kilometer per uur. 

Wanneer een uit de ruimte afkomstig object met die snelheid op het maanoppervlak knalt, vallen de resten terug in de krater, berekenen de onderzoekers. Bij ongeveer een kwart van de asteroïden die op de maan is geknald is dit het geval. 

Maanmissies

De nieuwe theorie verklaart de aanwezigheid van flinke hoeveelheden bijzondere mineralen die tijdens recente onbemande maanmissies zijn aangetroffen. Het betreft onder meer spinel ((Mg,Fe)(Al,Cr)2O4) en olivine ((Mg,Fe)2SiO4).

Tegelijk met het wetenschappelijke artikel publiceerde Nature een bijbehorend News & Views-bericht. Daarin schrijft een vakgenoot, Erik Aspaug van de Arizona State University in de Verenigde Staten, dat de aangetroffen mineralen mogelijk afkomstig zijn van onze planeet. 

Aardmaterialen

Bovendien, speculeert hij, maakt de nieuwe theorie het mogelijk dat er nog miljoenen jaren oude aardmaterialen op de maan te vinden zijn.

"Deze mogelijkheid vormt een sterke motivatie voor nieuwe menselijke missies naar de maan, om meer te weten te komen over het ontstaan van het leven, schrijft Aspaug. De laatste bemande maanmissie vond plaats in 1972.