Amerikaanse neurologen zijn er bij onderzoek in geslaagd voor het eerst bepaalde typen zenuwcellen te koppelen aan specifiek gedrag.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten zondag in Nature.

De neurologen wisten te achterhalen dat er twee typen zenuwen zijn die bepalen wanneer muizen beginnen en stoppen met het zoeken naar voedsel. Het belangrijkste resultaat is dat individuele soorten cellen aan specifieke gedragingen gekoppeld kunnen worden.

Tot nu toe was het erg lastig om cellen in de hersenen te identificeren én te meten wat ze in vrij bewegende muizen doen. Nu dat is gelukt, kan gedrag gekoppeld worden aan wat er in de hersenen op celniveau gebeurt.

Lichtgevoelig

De onderzoekers kregen dit voor elkaar door een gen in te bouwen dat de cellen, zenuwcellen van de typen SOM en PV, lichtgevoelig maakte. Door er dan met een lamp op te schijnen, werden die specifieke cellen actief en kon het signaal onderscheiden worden van alle andere hersencellen.

Door de muis los te laten en zoveel mogelijk natuurlijk gedrag te laten vertonen, kwamen de Amerikanen erachter dat de SOM zenuwen het voedsel zoekend gedrag starten, en de PV zenuwen er weer een einde aan maken.