Kijken naar een foto van de zon heeft hetzelfde effect op de oogpupillen als kijken naar de echte zon: de pupillen vernauwen zich om oogschade te voorkomen

Dat maakte de Nederlandse neurowetenschapper Marnix Naber vrijdag bekend. Volgens Naber worden de hersenen als het ware voor de gek gehouden door de illusie van de zon op de foto. 

Naber voerde het onderzoek uit aan de Amerikaanse universiteit Harvard.

Marnix Naber liet aan proefpersonen foto's en cartoons zien van scènes met zon of zonder zon op de achtergrond. De foto's en tekeningen waren vergelijkbaar qua helderheid en hadden eenzelfde contrast tussen licht en donker. 

Toch bleken de pupillen van de proefpersonen zich sterker te vernauwen bij het zien van een foto of cartoon met een zon dan bij het zien van een foto of cartoon zonder zon.

Reflex

De ontdekking dat de oogpupilreflex gestuurd wordt door begrip van wat je ziet, is volgens de onderzoeker een belangrijke stap in de neurowetenschap. Mogelijk kan met deze kennis een ziekte als Alzheimer in een vroeg stadium ontdekt worden, zegt Naber.

Of het meten van de pupil betrouwbaar genoeg is voor het ontdekken van hersenaandoeningen moet uit vervolgonderzoek blijken, aldus de neurowetenschapper.