Wetenschappers in de Amerikaanse staat Oregon zijn er naar eigen zeggen in geslaagd gekloonde menselijke embryo's te gebruiken als bron voor stamcellen, die materiaal in het lichaam kunnen vervangen. 

Deze omstreden kundigheid van het klonen kan zo een mijlpaal betekenen voor de medische wetenschap en de manier waarop bepaalde aandoeningen behandeld worden.

De BBC meldde woensdag dat de onderzoekers van de Oregon Health and Science University methodes gebruikten zoals die 17 jaar geleden in Schotland het gekloonde schaap Dolly leidden. Hun onderzoek is gepubliceerd in het vaktijdschrift Cell.

 De manier die met diercellen is toegepast, is niet goed gelukt bij mensen en deze kloontechnologie leek op een dood spoor beland. Maar het team wetenschappers onder leiding van Shoukhrat Mitalipov is er in geslaagd dit 'therapeutische' klonen weer op de rails te zetten.

Diepgaand onderzoek

''Een diepgaand onderzoek van de stamcellen die door deze techniek zijn gemaakt, toont aan dat ze de capaciteit hebben te veranderen, net als gewone embryonale stamcellen, in allerlei types van cellen, inclusief zenuwcellen, levercellen en hartcellen'', aldus Mitalipov.

Er is volgens hem ''nog veel werk te doen aan een veilige en doelmatige ontwikkeling van celbehandelingen, maar we geloven dat dit een een belangrijke stap is naar de ontwikkeling van cellen die kunnen worden gebruikt in de geneeskunde die regenereert'' (materiaal vervangt).

Er is ook in de VS veel weerstand tegen het experimenteren met menselijke embryo's. Mitalipovs experimenten kunnen op veel kritiek rekenen, aldus waarnemers.