Drie astronauten zijn dinsdag teruggekeerd op aarde na een verblijf van bijna vijf maanden in het internationale ruimtestation ISS.

Een Russische Sojoez-capsule bracht de Rus, Amerikaan en Canadees veilig naar de steppe van Kazachstan, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De ruimtevaarders hebben onder meer de resultaten van een onderzoek naar het gedrag van gassen en vloeistoffen in de ruimte mee teruggenomen. In het ISS zitten nu twee Russen en een Amerikaan.

Op 28 mei gaat een volgende lichting van drie astronauten naar het laboratorium dat op 410 kilometer van de aarde cirkelt.

David Bowie

De Canadees Chris Hadfield, de Amerikaan Thomas Marshburn en de Rus Roman Romanenko vertrokken zondag bij het ISS).

Gezagvoerder Hadfield verwierf een zekere mate van wereldfaam nadat hij zondag een video op Youtube had geplaatst waarin hij zijn eigen versie van het nummer Space Oddity van David Bowie ten gehore bracht.

Volgens ruimtevaartorganisatie NASA gaat het om de eerste videoclip die in de ruimte is geschoten. Bowie sprak op zijn Facebook-pagina van de 'meest aangrijpende versie van het lied dat ooit gemaakt is'.

Bekijk hier de speciale uitvoering:

Video