'Junk-dna niet nodig voor complex leven'
Wetenschappers in Mexico hebben het genoom van het blaasjeskruid, een vleesetende plant, ontrafeld. Dit genoom is het kleinste ooit gevonden bij een complexe, meercellige plant. Bovendien bestaat het overgrote deel van het genoom uit genen, stukjes die coderen voor eiwitten.
Het genoom van de meeste complexe organismen bestaat slechts voor een klein deel uit genen. Bij de mens is dat maar 2 procent. De rest is zogeheten 'junk-dna', niet-coderend dna waarvan wetenschappers voor het grootste deel niet weten wat de functie is. Maar vermoed wordt dat junk-dna onontbeerlijk is voor complex leven met vele verschillende celtypen.
Dit nieuwe onderzoek, dat binnenkort in het wetenschapsblad Nature verschijnt, suggereert dat junk-dna straffeloos uit het genoom gehaald kan worden. Het lijkt niet nodig te zijn voor complex leven.
Het blaasjeskruid heeft 28.500 genen, iets meer dan de druif en iets minder dan de tomaat. Maar het genoom is vele malen kleiner. De plant heeft het voor elkaar gekregen om bijna al zijn niet-functionele dna te verwijderen, maar toch een functionele verzameling genen, vergelijkbaar met andere plantensoorten, te behouden.