Een robot heeft enkele verborgen kamers ontdekt in een eeuwenoude tempel in de historische stad Teotihuacán in Mexico. 

De robot lokaliseerde drie mogelijke grafkamers in de zogenoemde Tempel van de Gevederde Slang in Teotihuacán, een historische stad veertig kilometer van Mexico City (zie foto).

De vondst kan mogelijk nieuwe inzichten bieden in begrafenisrituelen van de Teotihuacanen, een mysterieus volk dat zelf geen geschreven bronnen heeft achtergelaten maar wel fragmentarisch is beschreven door de Maya’s. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis in Mexico.

Regen

De robot ontdekte de kamer in het laatste gedeelte van een 2000 jaar oude tunnel onder de tempel, die in 2003 werd ontdekt toen door hevige regenval een gat in de ondergrondse gang was ontstaan.

De verkenningsrobot deed zijn ontdekking met behulp van een infraroodcamera en een scanner die de ondergrondse omgeving vastlegde.

Om de kamers te bereiken moeten eerst enkele rotsblokken worden opgeruimd die de laatste dertig meter van de gang blokkeren, zo meldt nieuwssite Physorg.com. Archeologen vermoeden dat zich achter de blokkade een trap bevindt die naar de ondergrondse kamers leidt.

Mysterie

Tussen de eerste en vijfde eeuw na Christus was Teotihuacán waarschijnlijk de meest invloedrijke stad van Meso-Amerika. Wie er in de stad woonde en hoe deze inwoners leefden, is nog grotendeels een mysterie.

Uit kronieken van de Maya blijkt wel dat de stad in de zesde eeuw na Christus in verval raakte, waarschijnlijk door klimaatsverandering en oorlogen met nomaden. In 750 was de stad compleet verlaten.